Cara Hilangkan Eye Bag atau Mata Panda

Cara hilangkan eye bag mudah sahaja sebenarnya. Eye bag ataupun dikenali juga sebagai Mata Panda memang boleh menganggu penampilan terutamanya bagi wanita kan. Bagaimana Eye Bag Ini Terjadi? Ada beberapa faktor yang menyebabkan eye bag ini terjadi, antaranya ialah: Keturunan ataupun genetik Pengambilan ubat Faktor umur Kurang tidur Cara Hilangkan Eye Bag Menggunakan Bluebell Skin […]

Blackhead, Cara Buang Blackhead Di Hidung

Blackhead (Comedo) paling susah nak buang lagi lagi di bahagian hidung. Kalau nak buang, terpaksa guna besi bulat kecil tu (remover) dan tekan kuat kuat kat kulit sehingga terkeluar blackhead & whitehead sekali. Sakit tu! Ada Cara Tak Sakit Ke Buang Blackhead? Ada. Mudah sahaja. Hanya 2 bahan mudah, Ubat Gigi & Garam Halus. Ambil […]

Kelebihan Argan Oil (Minyak Argan) Dalam Serum

Argan oil (Minyak Argan), bila sebut sahaja nama bahan ini tentu ramai wanita diluar sana sudah mengetahui bahawa minyak ini bagus untuk mereka yang mempunyai masalah kulit. Adakah anda tahu dengan lebih dalam tentang kelebihan minyak argan ini? Mari kita baca. Asal Usul Argan Oil. Minyak argan ini adalah minyak tumbuhan daripada pokok argan yang […]

Apa itu Citrus Aurantium Dulcis?

Citrus Aurantium Dulcis, macam pelik je kan nama benda ni. Tahukah bahan ini terdapat di dalam Night Moisturiser Bluebell Skin Care? Dalam bahasa saintifik sememangnya kita akan “blur” tentang istilah Citrus Aurantium Dulcis ini, tetapi bahan ini sebenarnya adalah minyak daripada buah oren manis.  Bahan ini meningkatkan penghasilan protein (collagen) kulit. Dalam bahasa vitamin pula, Citrus Aurantium […]

Propylene Glycol Dalam Cleanser

Propylene glycol adalah bahan cecair sintetik yang menyerap air. FDA telah mengklasifikasikan bahan ini adalah selamat dan boleh digunakan dalam bidang perubatan, kecantikan dan pemakanan. Ianya menyerap lebihan air dan mengekalkan kelembapan pada kulit. Adakah Bahan Ini dapat menyebabkan Kanser? Jabatan kesihatan dan perkhidmatan kemanusiaan (DHHS), Agensi Antarabangsa Kajian Kanser (IARC) & EPA telah membuat kajian […]

Triclosan Menyebabkan Kanser?

Triclosan adalah mekanisma anti bakteria dan anti-fungal boleh didapati di mana mana produk seperti ubat gigi, sabun & mainan. Bahan ini juga boleh menyebabkan kanser pada tikus jika terlalu terdedah kepada bahan ini. 😉 Triclosan bertindak sebagai agent anti bakteria dan anti-fungal di dalam produk penjagaan diri seperti sabun dan lotion sama juga seperti dalam […]

Menthol Di Dalam Night Moisturiser

Menthol adalah organic compound yang diperbuat melalui sintetik atau boleh diperolehi dari pokok Mentha arvensis corn mint & pokok peppermint. Apakah Effect Menthol Pada Kulit Muka Anda? Ianya dapat melakukan penyejukan apabila digunakan pada kulit atau di bahagian lain (seperti lidah, gusi, atau di dalam pipi). Selain itu, bahan ini tidak dapat menurunkan suhu badan […]

Kelebihan Licorice Root Extract

Licorice atau ‘Liquorice’ atau Akar Manis adalah akar dari pokok Glycyrrhiza glabra. Tanaman akar manis ini merupakan sejenis tanaman yang berasal dari Eropah Selatan dan beberapa bahagian wilayah Asia. Nama liquorice berasal dari bahasa Yunani kuno yang ertinya adalah “akar manis”. Akar manis dapat tumbuh sehingga satu meter dengan daun yang tumbuh seperti sayap (pinnate) […]

kojic acid

Kojic Acid & Kegunaannya Di Dalam Serum Bluebell

Kojic acid berasal dari negara Jepun. Ianya menjadi salah satu bahan yang banyak digunakan untuk mencerahkan kulit. Adakah bahan ini berbahaya & selamat digunakan oleh manusia? Ianya adalah bahan berwarna putih seperti tepung & boleh diperoleh dari cendawan jepun, maka bahan ini adalah selamat digunakan kerana ianya semulajadi dan tidak berbahaya kepada manusia. Penggunaan bahan ini juga […]

Apa itu Lactic Acid? Apakah Fungsinya? Baca Ni.

Lactic Acid adalah bahan yang memiliki 2 jenis komposisi (emollient & keratolytic) yang berfungsi untuk mengubati atau mencegah kulit anda daripada kering, kasar, bersisik & gatal (contoh: eksim, keratosis, xerosis). Ia juga biasanya boleh didapati dari keju, roti & lain-lain. Kulit anda kering disebabkan hilangnya kandungan air pada lapisan atas kulit. Emmolients adalah bahan yang melembutkan dan […]