Spread the love
  • 12
    Shares

Triclosan adalah mekanisma anti bakteria dan anti-fungal boleh didapati di mana mana produk seperti ubat gigi, sabun & mainan. Bahan ini juga boleh menyebabkan kanser pada tikus jika terdedah terlalu lama kepada bahan ini. Namun dalam kajian yang melibatkan manusia, bahan ini masih tidak terbukti dapat memudaratkan kepada kesihatan manusia seperti yang diwarwarkan dan ditokok tambah di beberapa blog dan portal berita.

Pada update september 2017, FDA telah mengeluarkan beberapa indikasi bagi penggunaan bahan ini iaitu, pengusaha atau pengeluar produk mestilah mempamerkan bahan kandungan tersebut sebagai rujukan pengguna. Namun perkara ini telah disalah anggap oleh sesetengah pihak dengan mengatakan FDA telah mengharamkan penggunaannya.

triclosan

Triclosan bertindak sebagai agent anti bakteria dan anti-fungal di dalam produk penjagaan diri seperti sabun dan lotion sama juga seperti dalam bidang perubatan. Bahan ini popular digunakan dalam Ubat gigi COLGATE.

Di dalam Daily Defence Moisturiser Bluebell Skin Care mengandungi Triclosan kerana pada waktu siang kulit kita biasanya akan terdedah kepada habuk, bakteria, asap & sebagainya.

Disebabkan persekitaran yang teruk ini, bahan ini digunakan bagi mencegah sebarang keradangan kulit. Selain itu Daily Defence Moisturiser juga mengandungi SPF 30 PA+++ untuk melindungi kulit kita daripada sinar UVA & UVB.

Daily Defence Moisturiser Bluebell Skin Care juga adalah asas solekan (foundation) yang sesuai digunakan kerana warna teksturnya mengikut warna kulit orang asia. KLIK SINI untuk maklumat lanjut atau dapatkannya secara online.

Sumber: FDAWikipediaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Subsribe & Get Up to 50% Discount!