Senarai Penuh Produk Kecantikan Yang Diharamkan KKM 2018 – 2017

May 15, 2017

Spread the love
  • 29
    Shares

Adakah Anda Salah Seorang Pengguna Produk Kecantikan Yang Diharamkan Oleh KKM atas sebab sebab mengandungi bahan kimia seperti Merkuri, Hydroquinone, tretinoin & lain – lain? Lihat senarai dibawah:

Jangan lupa download aplikasi blacklisted cosmetics di Google Play Store atau pengguna ios boleh klik sini untuk semakan produk yang telah diharamkan oleh KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia).

Anda juga boleh dapatkan Bluebell Skincare iaitu Set rawatan kulit breakout untuk jerawat, jeragat, kusam, parut dan kedut di www.bluebell-halal.com. Bluebell Skincare bukan sahaja lulus KKM tetapi telah menjalani ujian makmal SIRIM QAS International dan dijual dipharmacy terbukti berkesan dan selamat.

1. Khazanah White Pembersih Wajah

2. Gloskin Krim Malam & Siang

3. Reena’s Astringen Lanjutan

4. Skin Desires Deep Whitening Cleansing Milk

5. EETYE Whitening Cream

6. O’Lynn Skin Lightening Cream

7. Hans Beauty Flawless Day Cream

8. Hans Beauty Flawless Night Cream

9. Hans Beauty Treatment Toner

10. AS Beauty Night Cream

11. AS Beauty Day Cream

12. Golden Horse Herbal Milk Lotion

13. Golden Horse Bio C omplex Cream

14. Dermaceutic Spot Cream

15. Dermaceutic Spot Peel Cream

16. Yellow Cream (Krim Ku-Neng)

17. Dnars Magic Gold Foundation

18. SF PROTECT & PERFECT DAY CREAM

19. Sensual Meiji Skin Renewar Cream

20. Acrena Pure Herbal Papaya Soap

21. White Complex

22. SS Pearl Cream

23. SS Vita C Night Repair

24. Cellnex Anti-Sensitive Essence Treatment

25. Natural 99 Night Cream

26. Natural 99 Day Cream

27. SF Beauty Night Cream (Facial)

28. SF Beauty Day Cream (Facial)

29. Aveana Night Revival Cream

30. Blemished Skin Ampoules

31. Golden Horse B&W Cream

32. Felisa Gentle Peeling Solution

33. Krim Malam Rahsia Rimba

34. Biocosmeti Whitening Essence Cream

35. H2O Waterwhite Brightening Night Cream

36. Magiexpress Lightening Plus

37. A.Vant Cream

38. Eriesya Spa Beauty Cream

39. Natasya Krim Herba

40. Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya

41. Ratna Sari Whitening Night Cream

42. ATIKA BEAUTY Renewal Night Cream

43. Chantique – Whitening Night Cream

44. NV Toner Treatment No 1

45. NV Toner Treatment No 2

46. Zara Rejuvenation Cream

47. Beauty Line Beautitude Multi-purpose Cream

48. Pigmentation Recovery Complex

49. Natasya Gold Krim Herba

50. De Putih Night Cream

51. Krim Malam Shana

52. Biotox Whitening Hydro Cream

53. BML HB LOTION

54. Yoko Whitening Cream

55. Sue Beauty Night Treatment Cream

56. Sensual Whitening Cream

57. Derma-Rx Arbutin-R Cream

58. DS.1 Blemish Control Cream

59. Ezee Sunblock Cream

60. MONTAGNE JEUNESSE CHOCOLATE MASQUE

61. Daily Protecting Cream – Joie et Beaute

62. La Bliss Skin Brightening Cream

63. Sans Dynamic Intensive Light Cream

64. Putih Gebu Sun-Block Collagen Lotion

65. Bio-Clear Intensive Renewal Complex

66. MS Wellmood Enhancing Cream

67. Renewing Cream

68. E Beaute Total Revitalizer Night Cream

69. MS Wellmod Lightening Complex

70. Qu Puteh Whitening Pro 9

71. Melan: Off Intensive Masl

72. Melan: Off Maintenance Cream

73. Afrina Daily Cream

74. Afrina Night Cream

75. Krim Herba Kemboja

76. Day Pinky Cream

77. Night Glow Cream

78. Debella Nadien Glow Night Cream

79. Mekar Semilu Scrub Muka Mutiara Beauty

80. Mekar Semilu Cream Mekarsutra

81. Moleek Day Cream

82. Adel Miracle Flawless Serum

83. Ah Beauty Night Cream

84. NDZ UV Whitening

85. Snow Cream Normal

86. Snow Cream Sensitif

87. Dnars Nar Cream – Sensitif

88. Ellfie Night Cream

89. Tati Skincare Night Cream

90. Tati Skincare Treatment Cream

91. Moleek Anti Pigment Cream

92. Night Glowing

93. Night Glow

94. Glowing Speed Gold Day Cream

95. Glowing Speed Gold Night Cream

96. Qu Gebu AP Krim

97. Nour Ain Night Cream

98. Royal Expert Whitening Cream

99. Nuriz Kosmetik – D’solve Plus

100. Nuriz Shoppe – Beau One Whitening Cream 3in1

101. Cantiqa Face Toner

102. Rzac Platinum Toner

103. Magic Cream

104. Dnars Sunny Cream

105. Night Cream Dollys Pinky

106. Nuriz Shoppe – Uv Pearl Cream

107. Nuriz – D’solve

108. Aura Gorgeous Night Cream

109. NV Anti Blemish Toner 1

110. Dnars Honey Cream

111. Moleek Skincare Anti Pigmentation Cream Plus

112. Dnars Yellow Gold Collagen

113. Luffiya Night Cream 1

114. Luffiya Night Cream 2

115. GG Pinky Day Cream for Skin

116. Tati Therapy Cream 1

117. Tati Therapy Cream 2

118. Deeja Cosmetic Star Cream

119. Deeja Cosmetic Vogue Cream

120. Deeja Krim Nano (Night)

121. Miracle White – Brightening Cream

122. Deluxe Beauty – Ultra Lightening Cream

Berikut pula adalah 40 produk kecantikan dan kosmetik beracun yang dikesan oleh Kementerian Kesihatan Brunei 2017 – 2018:

1. AZ Cosmetic-Day Cream

2. AZ Cosmetic-Night Cream

3. AZ Cosmetic-Treatment Cream

4. AZ Cosmetic-Sunblock

5. Atika Beauty Cream Jeragat

6. POND’S-age miracle BB anti-ageing Expert BB Cream Light-night cream

7. DOKTER cream

8. Pati IbuPutih by JannaLawaa-Gluta Kojic Super Whitening Serum

9. Pati IbuPutih by JannaLawaa-Day Creamy Face n Body White

10. Pati IbuPutih by JannaLawaa-Night Creamy Face n Body White

11. Gijes Beauty-Night Cream

12. RACIKAN LING ZHI-Night Cream with Vit E

13. LIEN-HUA (BUNGA TERATAI)-Day Cream

14. Professional Skin Care Formula Rejuvenating Cream

15. Professional SKin Care Formula Rejuvenating Toner

16. Wonder Glow Day Cream

17. Wonder Glow Night Cream

18. Ana Marissa Beauty Night Cream HD

19. Lyanaz Beauty Care-Magic Night Cream

20. Atika Beauty Sunblock

21. Dnars Yellow Cream

22. SP Super UV WHitening

23. SP UV Special Ginseng – Whitening & Anti-Acne

24. Collagen Plus Vitamin E – Night Cream

25. AS Beauty Night Cream

26. AS Beauty Day Cream

27. Golden Horse Herbal Milk Lotion

28. Golden Horse Bio Complex Cream

29. Collagen Gold-Day and Night Cream

30. Super Cream Mutiara

31. Natural 99 King Bleaching Whitening Cream

32. New Original Dr-Doktor Pemutih Day Cream

33. New Original Dr-Doktor Pemutih Night Cream

34. Lyanaz Beauty Care Babies Blink 100% Original (White colored cream)

35.Clariderm-Astringent

36. Dara Anggun-Glow Glowing Beauty Skin, Night Glowing

37. Dara Anggun-Glow Glowing Beauty Skin, Night Glow

38. Wonder Glow Super Ultra Glowing Cream Version SPF45++ Day Cream

39. Wonder Glow Super Ultra Glowing Cream Version SPF45++ Night Cream

40. SALOMA ZARA-Ultimate Skin Perfection-PEARL DAY CREAM SPF 30

Dan ini adalah 15 senarai produk kecantikan dan kosmetik beracun yang dikesan oleh Kementerian Kesihatan Singapura 2017 – 2018:

1. SB Facial Fuel Toner Mezzo

2. SB UV Pro Day Cream Mezzo

3. SB Rejuvenating Night Cream Mezzo

4. Tabita Skincare Smooth Lotion

5. Tabita Skincare Daily Cream

6. Tabita Skincare Nightly Cream

7. Meiyong Super Whitening Extra Whitening & Face Lift Advanced Super Revitalizer (Cream) Whitening Formula and Face Lift

8. Han’s Skin.Care Flawless Day Cream

9. Han’s Skin.Care Flawless Night Cream

10. Han’s Skin.Care Treatment Toner

11. Han’s Skin.Care TRIAL Flawless Day Cream

12. Han’s Skin.Care TRIAL Flawless Night Cream

13. Han’s Skin.Care TRIAL Treatment Toner

14. Melati UV-Whitening Vit.E Cream

15. ESTHER Bleaching Cream (A) and (B)

Anda pengguna salah satu produk diatas? Berhenti guna sekarang dan gunakan Bluebell Skincare untuk pulihkan kulit anda dari masalah jerawat, parut, jeragat dan kusam.

Bluebell Skincare bukan sahaja lulus KKM tetapi terbukti selamat dan berkesan kerana telah menjalani ujian makmal di SIRIM QAS International Sdn Bhd. Klik sini untuk lihat bukti ujian makmal Bluebell Skincare!

Berminat nak order Bluebell Skincare sekarang? Klik sini untuk order secara online atau anda mempunyai sebarang pertanyaan sila whatsapp kami di 0193568850

Sumber: The ReporterSinar Harian OnlineSiakap Keli & BPFK

previous arrow
next arrow
Slider

168 People reacted on this

    1. buat masa ni college plus vit 3 tidak disenaraikan oleh kkm produk yang diharamkan. Boleh minta pengedar atau pengusaha produk tersebut nombor notifikasi kkm.

        1. Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

      1. Hai sis..dh bkk laman web utk check product 2..tp x pham lah mcm mne nk check kat laman web 2..bleh sis check utk produck bskincare n Product BGM

      1. Slm,,,blh tlg cek x nma produk ni smada klulusan kkm ke x,,skincare marissa, mbh, glowhite, dr.norman, elysian n mamabil

        1. Wslm cik. Boleh semak di laman web KKM nombor notifikasi. Dapatkan bahan kandungan produk tersebut untuk semakan di COSDNA.

    1. hai, Bluebell tiada MAL kerana tidak berdaftar dibawah makanan atau tradisional tetapi dibawah produk kosmetik. Cik boleh dapatkan No NOT di 0193568850

  1. Salam Bella.. Diamond Gold Skincare tu diberitahu ada KKM cuma was2 sbb prod krim malam dia sama seperti krim2 yg telah dilarang penggunaannya… bagaimana cara KKM luluskan sesuatu produck kerana kebanyakkan product2 skincare sama saja cuma nama & packing berbeza2 (product di repacking)

    1. Walaupun bahan semulajadi, belum tentu ianya sesuai dengan kulit kita. Perlu tahu dan kenal dahulu kulit kita sebelum menggunakan sesuatu. Seeloknya elakkan produk yang mengandungi bahan kimia berbahaya seperti Merkuri, Tretinoin dan lain-lain.

    1. wslm. buat masa ni sabun honey glow tidak tersenarai. Sis boleh download aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia di Google play store.

    1. wslm. Cik boleh semak menggunakan apps Blacklisted cosmetics di Google Play Store. Jika tersenarai bermaksud produk tersebut telah diharamkan. Untuk mengetahui lulus atau tidak, sila minta kepada penjual nombor notifikasi produk tersebut.

    1. Hai sis. Sis boleh download apps Blacklisted Cosmetics di Google Play Store untuk buat semakan 🙂

      atau minta nombor NOT mereka..

    1. wslm cik boleh semak menggunakan apps blacklisted cosmetics in Malaysia di Google Play Store. Sekiranya tidak tersenarai, produk tersebut selamat digunakan atau belum disenaraikan lagi.

  2. Salam sis. Boleh tolong saya tak, produk syma beauty skincare adadin bahan terlarang ka tak? Saya dah download app blacklisted product tu tp cuma nak kepastian. Minta tolong sgt2 sis.

  3. Hai assalam sis..Kak nk tnye la,produk bee vnom produk tmbg kilo ke..Kak dh donlod app utk check,tp x de kuar pape2 plak..

    1. Founder boleh memohon NOT baru dari KKM dan jual seperti biasa. Penguatkuasaan dan undang undang terhadap produk kosmetik sangat lemah.

    1. Wslm. Produk DYXY belum lagi saya dengar diharamkan oleh KKM. Mudah sahaja untuk tahu produk tersebut selamat atau tidak. Cuma pastikan:

      1. Terdapat bahan bahan kandungan dalam bhasa saintifik
      2. Terdapat alamat pengilang di botol

  4. Salam,Hye sis nk tanye produk yg tgh hot skg ni VSL bahaya tak..Sb tgk luar packaging takde tulis KKM..Tapi harga mahal jgk dkt 100 lbih set.

    1. Walau ada KKM sekalipun belum tentu selamat. Nombor KKM tidak wajib dipamerkan. Mudah sahaja nak tahu bahaya atau tidak, krim berwarna warni dan berbau terlalu wangi untuk menutup warna dan bau merkuri.

  5. Salam,sis sy nk tanye produk hot skg ni VSL selamat ke tidak digunakan?harganya satu set pn dkt 100lbih.Kesan pengelupasan seawal 2 minggu..kt packaging xde pun tulis KKM..

    1. Walau ada KKM sekalipun belum tentu selamat. Nombor KKM tidak wajib dipamerkan. Mudah sahaja nak tahu bahaya atau tidak, krim berwarna warni dan berbau terlalu wangi untuk menutup warna dan bau merkuri.

    1. Wslm. Walau ada KKM sekalipun belum tentu selamat. Nombor KKM tidak wajib dipamerkan. Mudah sahaja nak tahu bahaya atau tidak, krim berwarna warni dan berbau terlalu wangi untuk menutup warna dan bau merkuri.

  6. Salam sis, nk tny knp eh honey glow kkm NOT dekat website penjual2 letak NOT161203227K tp kat website kkm plak NOT170806291K. Ape yg buat dia berbeza tu eh? Nama produk dn pengeluar sama. Nombor NOT je lain. Knp?

    1. Boleh sy tau warna krim atau ada gambar produk? Mudah sahaja nak tahu selamat atau tidak. Jika krim tersebut berwarna warni seperti biru, kuning, oren, merah dan sebagainya, ianya mengandungi merkuri kerana mereka menggunakan pewarna untuk menutup warna merkuri..

      Pastikan anda membeli krim berwarna putih dan tidak berbau terlalu wangi kerana bau terlalu wangi hanya ingin menutup bau merkuri.

    1. Walau ada KKM sekalipun belum tentu selamat. Nombor KKM tidak wajib dipamerkan. Mudah sahaja nak tahu bahaya atau tidak, krim berwarna warni dan berbau terlalu wangi untuk menutup warna dan bau merkuri.

  7. saya nk tanya, saya ada beli krim kunyit dari kedai jamu yang penutup dia warna merah. Katanya dari siam. Mcm mana saya nk tahu ia selamat ke tidak. Warna dia warna kunyit dan berbau wangi mcm bedak.

    1. Wslm, semua produk ada bahan kimia cik. H20 (air) juga adalah bahan kimia. Isunya adalah bahan kimia selamat atau berbahaya. Bahan kimia berbahaya ini adalah seperti merkuri, hydroquinone, plumbum, tretinoin dan sebagainya.

      Bahan kimia selamat seperti air (H2O), triclosan dan sebagainya. Walaupun kategori bahan kimia ini selamat ianya tetap digunakan dengan dos yang sedikit.

      Saya sarankan cik melihat tekstur produk tersebut terlebih dahulu. Sekiranya melekit dan berbau terlalu wangi, kemungkinan ada bahan kimia berbahaya.

  8. Hi sis, nak tanya produk bioaqua selamat tak guna? Dah check dlm blacklist kosmetik dekat playstore takde, sb tengok dekat ig,shopee online murah kena jual.. Sb barangan dari china.. Takut tiruan ke ape.. Tp check2 semua,buatan dari china kot.. Minta kepastian please..

  9. Sis..jamu dr.lady king of jamu tu ad lulusan kkm x? Saya check x ada dalam search pun..sblm comsume nak tau dlu selamat ke x jamu ni

  10. Hye hi kak, Vanisha here… I would like to check whether these products are really approved by KKM…
    -Qeesna Serum Vitamin C
    -Miracle toner AHA-BHA-PHA 30days
    -saffron goat milk by Khan Beauty (table/pills)
    Thankz 🙏🏻

    1. Hye, Kesemua produk diatas berdaftar dgn KKM tetapi ianya tak bermakna selamat atau tidak. Sila kongsikan bahan bahan yang terkandung didalam produk tersebut.

  11. Knp walau sudah di senaraikn sbg product yg mengandungi bhn2 yg memudaratkn..pengusaha product tetap menjual nya..mcm xde apa2 tindakan jer…cth msh dgr iklan di tv ..radio..mlh masih mendpt smbutan dr org rmi…

    1. Iklan di TV dan Radio adalah iklan berbayar. Mereka pengusaha produk sudahpun dikenakan tindakan namun undang undang kita untuk bahagian produk kosmetik kilo ini amat lemah. Cik/Encik boleh buat aduan di KKM dan berikan maklum balas kepada mereka supaya mengenakan tindakan yang lebih ketat kepada penjual produk kilo.

  12. akk…boleh x cek set jeragat clobetamil/clobetasol ade kkm tak.. sy dh cek , kalau sy type clobetamil xde result…kalau sy type clobetasol ade je keluar no .. skali gn holder… mknanye?

    1. KKM tidak memberi kelulusan atau endorse produk tu selamat atau tidak. KKM hanya menyediakan pendaftaran sahaja mengikut bahan yg ditulis oleh pengusaha produk namun boleh ditipu dgn mudah kerana bila daftar, mereka boleh berikan sample selamat atau bahan biasa dan bila dalam penjualan, mereka akan gunakan produk kilo. Sebaiknya cari produk yg ada lab test!

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.