Senarai Penuh Produk Kecantikan Yang Diharamkan KKM 2017

Spread the love
  • 9
    Shares




Adakah Anda Salah Seorang Pengguna Produk Kecantikan Yang Diharamkan Oleh KKM atas sebab sebab mengandungi bahan kimia seperti Merkuri, Hydroquinone, tretinoin & lain – lain? Lihat senarai dibawah: (Jangan lupa download aplikasi blacklisted cosmetics di Google Play Store atau pengguna ios boleh klik sini untuk semakan produk yang telah diharamkan oleh KKM)

  1. Moleek Day Cream
  2. Adel Miracle Flawless Serum
  3. Ah Beauty Night Cream
  4. Ndz UV Whitening
  5. Snow Cream Normal
  6. Snow Cream Sensitif
  7. Dnars Nar Cream –Β Sensitif
  8. Ellfie Night Cream
  9. Khazanah White Pembersih Wajah
  10. Gloskin Krim Malam & Siang
  11. Reena’s Astringen Lanjutan
  12. Skin Desires Deep Whitening Cleansing Milk
  13. EETYE Whitening Cream
  14. O’Lynn Skin Lightening Cream
  15. Hans Beauty Flawless Day Cream
  16. Hans Beauty Flawless Night Cream
  17. Hans Beauty Treatment Toner
  18. AS Beauty Night Cream
  19. AS Beauty Day Cream
  20. Golden Horse Herbal Milk Lotion
  21. Golden Horse Bio C omplex Cream
  22. Dermaceutic Spot Cream
  23. Dermaceutic Spot Peel Cream
  24. Yellow Cream (Krim Ku-Neng)
  25. Dnars Magic Gold Foundation
  26. SF PROTECT & PERFECT DAY CREAM
  27. Sensual Meiji Skin Renewar Cream
  28. Acrena Pure Herbal Papaya Soap
  29. White Complex
  30. SS Pearl Cream
  31. SS Vita C Night Repair
  32. Cellnex Anti-Sensitive Essence Treatment
  33. Natural 99 Night Cream
  34. Natural 99 Day Cream
  35. SF Beauty Night Cream (Facial)
  36. SF Beauty Day Cream (Facial)
  37. Aveana Night Revival Cream
  38. Blemished Skin Ampoules
  39. Golden Horse B&W Cream
  40. Felisa Gentle Peeling Solution
  41. Krim Malam Rahsia Rimba
  42. Eriesya Spa Beauty Cream
  43. Natasya Krim Herba
  44. Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
  45. Ratna Sari Whitening Night Cream
  46. ATIKA BEAUTY Renewal Night Cream
  47. Chantique – Whitening Night Cream
  48. NV Toner Treatment No 1
  49. Zara Rejuvenation Cream
  50. Natasya Gold Krim Herba
  51. De Putih Night Cream
  52. BML HB LOTION
  53. Yoko Whitening Cream
  54. Sensual Whitening Cream
  55. Derma-Rx Arbutin-R Cream
  56. EZEE SUNBLOCK CREAM
  57. MONTAGNE JEUNESSE CHOCOLATE MASQUE
  58. Daily Protecting Cream – Joie et Beaute
  59. Tati Skin Care Night Cream
  60. Tati Skin Care Treatment Cream
  61. Moleek Anti Pigment Cream

Sumber: The Reporter,Β Sinar Harian Online,Β Siakap Keli & BPFK





Bluebell Skincare - Produk Pharmacy, HALAL, Berdaftar KKM, R&D & 100% Bahan Organik

Bluebell Skincare telah menjalani Ujian Makmal Research & Development (R&D) terbukti selamat digunakan dan bebas bahan kimia. Klik sini untuk dapatkan Bluebell Skincare sekarang

112 Replies to “Senarai Penuh Produk Kecantikan Yang Diharamkan KKM 2017”

    1. buat masa ni college plus vit 3 tidak disenaraikan oleh kkm produk yang diharamkan. Boleh minta pengedar atau pengusaha produk tersebut nombor notifikasi kkm.

        1. Produk yg ada dalam NPRA tak bermaksud semuanya ok. Produk tersebut hanya berdaftar dengan KKM sahaja. Jika cik nak pastikan semua ok, pastikan produk tersebut mempunyai label kandungan, alamat produk dan ada R&D. Cik boleh dapatkan maklumat tersebut melalui penjual.

      1. Hai sis..dh bkk laman web utk check product 2..tp x pham lah mcm mne nk check kat laman web 2..bleh sis check utk produck bskincare n Product BGM

      1. Slm,,,blh tlg cek x nma produk ni smada klulusan kkm ke x,,skincare marissa, mbh, glowhite, dr.norman, elysian n mamabil

        1. Wslm cik. Boleh semak di laman web KKM nombor notifikasi. Dapatkan bahan kandungan produk tersebut untuk semakan di COSDNA.

    1. hai, Bluebell tiada MAL kerana tidak berdaftar dibawah makanan atau tradisional tetapi dibawah produk kosmetik. Cik boleh dapatkan No NOT di 0193568850

  1. Salam Bella.. Diamond Gold Skincare tu diberitahu ada KKM cuma was2 sbb prod krim malam dia sama seperti krim2 yg telah dilarang penggunaannya… bagaimana cara KKM luluskan sesuatu produck kerana kebanyakkan product2 skincare sama saja cuma nama & packing berbeza2 (product di repacking)

    1. Walaupun bahan semulajadi, belum tentu ianya sesuai dengan kulit kita. Perlu tahu dan kenal dahulu kulit kita sebelum menggunakan sesuatu. Seeloknya elakkan produk yang mengandungi bahan kimia berbahaya seperti Merkuri, Tretinoin dan lain-lain.

    1. wslm. buat masa ni sabun honey glow tidak tersenarai. Sis boleh download aplikasi android blacklisted cosmetics in malaysia di Google play store.

    1. wslm. Cik boleh semak menggunakan apps Blacklisted cosmetics di Google Play Store. Jika tersenarai bermaksud produk tersebut telah diharamkan. Untuk mengetahui lulus atau tidak, sila minta kepada penjual nombor notifikasi produk tersebut.

    1. Hai sis. Sis boleh download apps Blacklisted Cosmetics di Google Play Store untuk buat semakan πŸ™‚

      atau minta nombor NOT mereka..

    1. wslm cik boleh semak menggunakan apps blacklisted cosmetics in Malaysia di Google Play Store. Sekiranya tidak tersenarai, produk tersebut selamat digunakan atau belum disenaraikan lagi.

  2. Salam sis. Boleh tolong saya tak, produk syma beauty skincare adadin bahan terlarang ka tak? Saya dah download app blacklisted product tu tp cuma nak kepastian. Minta tolong sgt2 sis.

  3. Hai assalam sis..Kak nk tnye la,produk bee vnom produk tmbg kilo ke..Kak dh donlod app utk check,tp x de kuar pape2 plak..

    1. Founder boleh memohon NOT baru dari KKM dan jual seperti biasa. Penguatkuasaan dan undang undang terhadap produk kosmetik sangat lemah.

    1. Wslm. Produk DYXY belum lagi saya dengar diharamkan oleh KKM. Mudah sahaja untuk tahu produk tersebut selamat atau tidak. Cuma pastikan:

      1. Terdapat bahan bahan kandungan dalam bhasa saintifik
      2. Terdapat alamat pengilang di botol

  4. Salam,Hye sis nk tanye produk yg tgh hot skg ni VSL bahaya tak..Sb tgk luar packaging takde tulis KKM..Tapi harga mahal jgk dkt 100 lbih set.

    1. Walau ada KKM sekalipun belum tentu selamat. Nombor KKM tidak wajib dipamerkan. Mudah sahaja nak tahu bahaya atau tidak, krim berwarna warni dan berbau terlalu wangi untuk menutup warna dan bau merkuri.

  5. Salam,sis sy nk tanye produk hot skg ni VSL selamat ke tidak digunakan?harganya satu set pn dkt 100lbih.Kesan pengelupasan seawal 2 minggu..kt packaging xde pun tulis KKM..

    1. Walau ada KKM sekalipun belum tentu selamat. Nombor KKM tidak wajib dipamerkan. Mudah sahaja nak tahu bahaya atau tidak, krim berwarna warni dan berbau terlalu wangi untuk menutup warna dan bau merkuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *