Lagi, Produk Yang Diharamkan KKM October 2018.

Admin rasa macam pelik, kenapa manusia ni masih berani menggunakan produk kosmetik yang terang terang merosakkan kulit kita? Ini adalah update terbaru daripada KKM tentang produk kosmetik terbaru yang diharamkan baru baru ini kerana mengandungi racun. Ada yang sampai setahun 2-3 kali diharamkan pun, masih ada orang guna. Pelik sungguh!

Screen Shot 2018-10-08 at 23.27.09

Sumber: KPKESIHATAN

KKM tidak pernah memberikan kelulusan. KKM hanya memberikan NOT (Nombor [email protected]) sahaja. Lihat ciri ciri produk merkuri:

1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

Gambar produk yang telah diharamkan oleh KKM

4 comments

  1. Assalamualaikum.. Saya nak tanya supplement extra skin white (esw) or triple white L-glutathione ok x?

    1. supplement untuk cerahkan kulit tidak elok untuk buah pinggang anda dik 🙂

  2. Glutab tablet spplmen untuk jeragat tu elok ke sbb kata dpt KKM…msalah’ye kulit jdi cerah n jeragat hilang …adakah elok

    1. supplement tak elok consume kerana dapat effect buah pinggang. Seeloknya guna krim topikal, atau laser treatment utk jeragat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping cart

0

No products in the cart.

Subsribe & Get Up to 50% Discount!

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.

en_USEnglish
ms_MYMalay en_USEnglish