Kesan Tretinoin dalam Produk Kosmetik

Pernah dengar tentang bahan kimia bernama “Tretinoin” yang selalu keluar apabila terdapat produk yang diharamkan oleh KKM? Mari kita baca apakah kesan bahan ini.

No automatic alt text available.
Kesan Tretinoin: Kulit kekeringan

Tretinoin boleh menyebabkan kulit kemerah-merahan, kekeringan, gatal-gatal, bersisik, kulit terbakar, atau semakin teruk lagi.

Image may contain: one or more people and close-up
Kesan Tretinoin: Kulit kemerah-merahan.

Kebanyakkan produk kilo akan menggunakan bahan ini dengan banyak untuk memberikan kesan yang cepat terhadap pengguna kerana bahan ini boleh merawat kulit jerawat tanpa memikirkan kesan sampingannya.

 

 

Image may contain: one or more people
Kesan Tretinoin: Kulit gatal gatal
No automatic alt text available.
Kesan Tretinoin: Kulit bersisik

Bahan ini adalah bahan kawalan yang hanya boleh didapati di Pharmacy dan doktor sahaja. Penggunaannya perlu mendapatkan nasihat terlebih dahulu daripada doktor atau ahli pharmacy.

No automatic alt text available.
Contoh krim Tretinoin (Penggunaan Secara Topikal). Penggunaan Tretinoin ini haruslah mendapatkan khidmat nasihat daripada Doktor atau Farmasi terlebih dahulu.

Bluebell Skincare bebas bahan kimia ini. Bluebell Skincare menggunakan bahan alternatif lain untuk merawat masalah jerawat tanpa memberikan kesan sampingan yang teruk.

Image may contain: one or more people and close-up
Kesan Tretinoin: Kulit terbakar ringan

Whatsapp 0193568850 sekarang untuk dapatkan khidmat nasihat percuma daripada perunding kecantikan kami tentang masalah kulit anda.

Sumber: https://www.webmd.com/drugs/2/drug-3956/tretinoin-topical/details

1 comment

  1. […] Kesihatan Singapura) atas sebab sebab mengandungi bahan kimia seperti Merkuri, Hydroquinone, Tretinoin & lain – lain? Lihat senarai […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping cart

0

No products in the cart.

Subsribe & Get Up to 50% Discount!

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.

en_USEnglish
ms_MYMalay en_USEnglish