5 Cara Mengesan Produk Kecantikan Beracun

Lambakan produk kecantikan hari ini membuatkan pengguna lebih mudah terdedah dengan bahayanya kimia yang selalu digunakan oleh founder produk yang tidak bertanggungjawab. Berikut adalah 4 cara mengesan produk kecantikan yang mengandungi bahan kimia berbahaya seperti Merkuri, Hydroquinone, Tretinoin & lain-lain.

1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib?

Produk yang berkualiti mestilah mempunyai bahan kandungan dalam bahasa saintifik

Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

Kebiasaannya produk beracun susah mendapat kebenaran menjual di [email protected]

3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

Image result for eczema

5. Tiada Lab Test – Paling mudah nak tahu produk tersebut selamat atau tidak, produk tersebut mestilah mempunyai keputusan ujian makmal di SIRIM QAS International Sdn Bhd atau badan R&D yang mempunyai pengiktirafan global.

Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang.  Tekan sini sekarang !

4 comments

  1. Dyara solutions ada kelulusan kkm x?

    1. Lihat ciri ciri produk merkuri:

      1. Tiada label “ingredients” – Tahukah anda bahawa founder-founder produk kecantikan tersebut tidak berani mendedahkan bahan kandungan produknya kerana takut diketahui oleh umum dan pihak berwajib? Jika ada pun, bahan yang ditulis menggunakan nama non-scientific seperti ekstrak epal, kobis dan sebagainya.

      2. Tiada dijual di Pharmacy atau Drugstores – Produk kecantikan beracun memang tak berani jual di Pharmacy mahupun di drugstores kerana peraturan jualannya yang sangat “strict”. Bahan kandungan harus di “declare” terlebih dahulu sebelum si penjual produk beracun nak menjual di pharmacy atau drugstores ini.

      3. Tiada label Syarikat atau Kilang – Produk beracun juga tidak akan berani memaparkan alamat syarikat mahupun kilang kerana apabila produk tersebut “kantoi” dengan badan penguatkuasa seperti KKM, maka mudahlah founder kata “itu produk fake!”.

      4. Terlalu overclaim rawat penyakit kulit – Jika benar produk tersebut mampu merawat eczema, resdung, kanser kulit, Urticaria (gegata) dan lain-lain, sudah pasti klinik kulit atau hospital akan menggunakan produk tersebut sebagai kaedah rawatan sakit kulit tersebut dan sudah pasti akan dijual sebagai ubat/krim kulit di Pharmacy atau drugstores.

      Bluebell Skincare adalah produk HALAL dan dijual diConstant Pharmacy. Bukan itu sahaja, Bluebell Skincare juga telah menjalani ujian makmal R&D di SIRIM QAS International bagi memastikan kandungan produknya bebas bahan kimia berbahaya!

      Selain itu Bluebell Skincare juga berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai produk kosmetik & telah dipilih oleh pembaca majalah Natural Health sebagai Winner Readers’ Choice Awards 2017.

      Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna bijak. Dapatkan Bluebell Skincare sekarang. Klik sini!

  2. saya pakai krim natasha gold night, saya taktahu ada kah krim ini juga ada masalah kepada penguna. sebab sebelum ini saya pakai takda apa masalah.cuma berhenti pakai muka nampak sangat kusam. tapi kali ini sye pakai balik..leher naik merah dan mcm ruam dn teruk megelupas rasa pedih macam luka di bahagia di sapu bahagia muka.. baru stop pakai sebab terlampau rasa tegang di muka. produk saya beli di kata kan original l..dn sye check segala pakej dia sebelum beli..dengan harga yang mahal .sebelum ini saya beli kadang warna hitam kat krim..saya tak pakai kat muka pakai kat lengan atau kaki tapi kalau produk tu cntk dn warna asal bru pakai di bahagia muka. kalau produk berbahaya kenapa produk begini biar di jual di pasaran sebab ramai kan orang taktahu kesan nya sebab kata nya semua ok seblum beli lepas penguna jadi mangsa.

    1. Ini bukan masalah tiruan atau original. Ini isu adalah produk itu sendiri. Natasha gold night telah disenaraikan dalam senarai produk diharamkan oleh KKM . Harga bukan lah pengukur bahawa produk itu selamat, sis perlu cek bahan kandungan, lakukan carian produk menggunakan google dan semak di KKM. Lagi selamat, sis boleh minta lab test produk tersebut. Penguatkuasaan negara kita masih lemah, founder produk boleh sahaja menukar nombor pendaftaran NOT KKM pada bila bila masa hanya dengan membayar RM50 sahaja. Sebagai pengguna, kita perlu alert produk sebegini.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping cart

0

No products in the cart.

Subsribe & Get Up to 50% Discount!

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.

en_USEnglish
ms_MYMalay en_USEnglish